Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Składniki
Piekarnik rozgrzać na 200 stopni (termoobieg). Rozwinąć jeden arkusz ciasta francuskiego, wyłożyć ja na blachę i nakłuć powierzchnię widelcem. Piec przez 20-25 minut, a następnie wyjąć i ostudzić. Tak samo zrobić z drugim arkuszem ciasta. Jeśli mamy możliwość można upiec dwa ciasta naraz.
Kiedy ciasto stygnie, można zabrać się za robienie masy kremowej. Zagotować ¾ mleka z cukrem. Następnie dodać śmietankę, cukier waniliowy i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z ognia. W oddzielny naczyniu wymieszać z pomocą miksera pozostałe mleko, żółtka i obie mąki. Jednolitą masę dodać do gorącej masy mleczno-śmietankowej. Ponownie postawić wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając – masa musi zgęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć masło na puch. Dodawać po łyżce wystudzoną masę budyniową cały czas miksując. Powstałą masę wylać na jeden z upieczonych blatów ciasta francuskiego. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim upieczonym ciastem. Lekko docisnąć. Gotową kremówkę posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki minimum na 2-3 godziny.