Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
ubic mikserem zoltka z 7 lyzkami cukru na puszysta mase. dodac mleko i olej, ubic do otrzymania jednolitej masy. make wymieszac z proszkiem do pieczenia, wsypac do ciasta (stopniowo) i wymieszac drewniana lyzka. piec ok 10 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (ciasto musi zostac jasnobrazowe na wierzchu).
z litra wody odlac 200 ml, w tej ilosci rozrobic proszek budyniowy. reszte wody zagotowac z 250 g cukru. w miedzyczasie, kiedy woda sie zagrzewa, ubic piane z bialek, w polowie ubijania dodac 2 lyzki cukru. do gotujacej sie wody wlac rozrobiony proszek budyniowy i ciagle mieszajac gotowac do zgestnienia. zestawic, od razu do goracego budyniu dodac ubite bialka i delikatnie wymieszac drewniana lyzka. goraca mase przelozyc na cieple ciasto, wyrownac lyzka, odstawic do calkowitego wystygniecia.
zimne ciasto udekorowac bita smietana i posypac starta na tarce czekolada. przepis je niecodzienny, zwlaszcza gotowanie budyniu w wodzie, ale gwarantuje ze ciasto jest pyszne :)
smacznego :)