Krem z orzechów i daktyli:

Krem z orzechów i daktyli:
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Prawdziwie domowe smarowidło do chleba, naleśników i ciast bez dodatku cukru.

Składniki

  • 10 dag daktyli bez pestek
  • 10 dag orzechów laskowych
  • woda, w której moczyły się daktyle
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru

Przygotowanie



  1. Wykonanie:

    Dzień wcześniej daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić na całą noc.
    Orzechy wsypać do blendera i blendować do chwili aż zaczną zmieniać swoją konsystencję na pastę (masło orzechowe). Zajmie to około 2 do 5 minut w zależności od mocy blendera. W razie potrzeby zeskrobywać osadzającą się na ściankach masę orzechową.
    Daktyle odsączyć na sicie (wodę zachować). Daktyle, kakao i szczyptę soli dodać do orzechów i miksować na najwyższych obrotach blendera do chwili uzyskania gładkiej pasty. W razie potrzeby dodawać stopniowo wodę w której moczyły się daktyle, aż krem będzie miał pożądaną przez nas konsystencję.
    Dodatkowo przetarłam jeszcze pastę przez gęste sitko bo przeszkadzały mi drobinki daktyli.

    Przygotowany krem przełożyć do czystego słoika i odstawić do lodówki by zgęstniał.

Składniki
  • 10 dag daktyli bez pestek
  • 10 dag orzechów laskowych
  • woda, w której moczyły się daktyle
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru
Składniki