Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem z groszku"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Oczyść i pozostaw w całości marchewkę oraz pietruszkę. Mrożonego groszku nie rozmrażaj (możesz także użyć 2 puszek groszku konserwowego).
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę, krótko przesmaż. Zalej bulionem. Dodaj groszek.
Gotuj zupę na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie wyjmij marchewkę oraz pietruszkę. Resztę zmiksuj na gładki krem (2-3 łyżki groszku odłóż do dekoracji). Dodaj mleko, całość ponownie zagotuj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz cukrem.
Pieczywo tostowe zrumień w tosterze, w piekarniku lub na rozgrzanej suchej patelni. Pokrój w kosteczkę. Krem rozlej do miseczek, udekoruj odłożonym groszkiem i natką. Podawaj z grzankami.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 250 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety