Krem z białek Beza Włoska do Ptysi Eklerów metoda próby pióra

Krem z białek Beza Włoska do Ptysi Eklerów metoda próby pióra
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Tradycyjny krem do Ptysi,Eklerów smak dziecinstwa!Na wiecej inspiracji zapraszam na mój YouTube kanal Slodki Smak Pasji

Składniki

  • 150ml wody
  • 250g cukru
  • 3 białka
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania syroku z cukru i wody.
    Do garnka wlewamy wode ,dodajemy cukier,doprowadzamy do wrzenia.

  2. Syrop cukrowy gotujemy az bedzie lekko gęstniał i osiagnie temperature max.121 stopni.Nie kazdy ma termometr cukierniczy ,wiec sprawdzamy temperature za pomoca metody próby pióra.Potrzebny bedzie nam drucik ,który na koncówce skrecimy i zrobimy obroze,zaokraglimy.Wszystko dokladnie pokazane jest na filimiku pod spodem.

  3. W tym czasie do czystej i suchej misy miksera wlewamy białka ,dodajemy szczypte soli i ubijamy na najwyzszych obrotach.

  4. Wlewamy sok z połówki cytryny i ubijamy dalej.

  5. W tym czasie sprawdzamy nasz syrop,zanuzamy drucik i dmuchamy jak banki mydlane ,jezeli mamy banki to wtedy nasz syrop jest gotowy.

  6. Nie przerywajac ubijania wlewamy syrop do białek ,powoli ,ciagłym strumieniem i ubijamy tak długo az cała ta masa osiagnie temperature pokojowa podczas ubijania.

  7. Krem jest gotowy do przekładnia ptysi,eklerów.SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

mangiare 08 listopada 2021
Ach jakbym sobie zjadła takiego eklerka.
Składniki
  • 150ml wody
  • 250g cukru
  • 3 białka
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
Składniki