Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krem truskawkowy"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Truskawki przebierz, umyj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw na sicie do osączenia, a następnie usuń szypułki. Większe sztuki pokrój na połówki lub ćwiartki. Zmiksuj na gładką masę.
Do wysokiego naczynia wlej zimne mleko. Wrzuć zmiksowane wcześniej truskawki. Chwilę razem miksuj, a następnie wsyp cukier kryształ oraz 1 opakowanie cukru waniliowego.
Śmietankę ubij na sztywno razem z drugim opakowaniem cukru waniliowego. Część odłóż do dekoracji, resztę wlewaj porcjami do mlecznej zupy owocowej. Całość wymieszaj starannie i rozlej do miseczek.
Orzeszki pistacjowe posiekaj grubo, wsyp na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i praż 2-3 minuty, często mieszając. Zupę udekoruj odłożoną bitą śmietaną (możesz rozprowadzić ją wykałaczką, tworząc wzorki), orzeszkami pistacjowymi i listkami mięty lub melisy.
czas ok. 20 min; porcja – 450 kcal, cena 2,70 złŹródło: Świat kobiety