Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krem szampański z winogronami"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1743
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 248
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 114
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1743
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 248
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 114
Składniki
Winogrona przepołowić, usunąć pestki. Odłożyć do dekoracji 8 połówek, resztę posiekać. Orzechy drobno pokroić. Rozdrobnione winogrona i orzechy ułożyć w 8 pucharkach. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, odłożyć, aby spęczniała.
Żółtka utrzeć z 13 dag cukru w gorącej kąpieli wodnej na puszystą, jasnokremową masę. Dodać sok cytrynowy i szampana. Dołożyć żelatynę i ubijać dalej, aż całkowicie się rozpuści. Zdjąć z kąpieli wodnej, ubijać trzepaczką, aż krem wystygnie i lekko zacznie tężeć.
Śmietanę kremową ubić na szty wno. Połączyć z kremem. Nałożyć do pucharków z winogronami i orzechami. Wstawić do lodówki na godzinę. Odłożone połówki winogron obtoczyć w pozostałym cukrze. Udekorować nimi gotowy deser.Źródło: Życie na gorąco