Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem pomarańczowy"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3120
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3120
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Składniki
Pomarańcze wyszorować, z jednej zetrzeć skórkę, a dwie przekroić i wydrążyć. Z wszystkich pomarańczy wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.
Utrzeć 3 żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać sok pomarańczowy, likier i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z masą jajeczno-pomarańczową. Śmietanę kremówkę i 2 białka ubić na sztywno – w osobnych naczyniach. Połączyć z ucieraną masą.
Delikatnie wymieszać. Przełożyć do wydrążonych połówek pomarańczy. Mocno schłodzić. Przed podaniem udekorować deser wiórkami czekoladowymi i paseczkami skórki pomarańczowej.
Czas przygotowania: około 25 minutŹródło: Życie na gorąco