Krem pomarańczowy

Krem pomarańczowy
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: irma
Pyszny, pachnący pomarańczą krem nadaje się do ciast, ciasteczek, wypełniania babeczek, jako nadzienie do drożdżówek itp. Ja z tym kremem zrobiłam roladę .)

Składniki

  • 450ml mleka
  • 150g cukru
  • 80g mąki pszennej
  • 50ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 całe jajko, 1 żółtko
  • skórka z 1 pomarańczy
  • otarta skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie

  1. Połowę mleka wlać do garnka, wrzucić całą skórkę z pomarańczy i zagotować mleko na wolnym ogniu. Po zagotowaniu, skórkę wyjąć i wyrzucić.
    Pozostałe mleko wlać do miski, dodać do niego pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
    Gotową masę wlewać pomału do gotującego się mjleka i energicznie mieszać. Gotować, aż masa zgęstnieje i zrobi się całkowicie gładka. Krem pozostawić do wystudzenia. Można użyć go w takim budyniowym stanie /wersja dietetyczna/ , lub zmiksować jeszcze z masłem .SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 01 kwietnia 2014
Jaki ma ładny kolor, musi być pyszny!
renka 01 kwietnia 2014
Na pewno palce lizać,a tego jeszcze pomarańczowy - niebo w gębie -
Konto usunięte 01 kwietnia 2014
superrrrr..!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 450ml mleka
  • 150g cukru
  • 80g mąki pszennej
  • 50ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 całe jajko, 1 żółtko
  • skórka z 1 pomarańczy
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
Składniki