Krem orzechowy

Krem orzechowy
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Przepis na domowy krem orzechowy do tortów, ciast, babeczek i deserów.

Składniki

  • śmietanka kremówka 30% lub 36% (400 ml.)
  • serek mascarpone (250 g)
  • cukier puder (3 łyżki)
  • masło orzechowe (150 g)

Przygotowanie

  1. Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i od razu dodajemy mascarpone, również schłodzone. Zaczynamy miksować na średnich obrotach miksera. Wsypujemy cukier puder i gdy składniki się połączą, a masa zrobi się puszysta, zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych i dodajemy masło orzechowe (łyżka po łyżce). Miksujemy jeszcze krótko do połączenia się składników. Nie miksujemy za długo, żeby krem się nie zważył.

  2. Uwagi:
    - Z podanych składników wychodzi kremu do pokrycia 4 blatów biszkoptu o średnicy 20 cm.
    - ciasta z tym kremem mogą śmiało stać w lodówce 3 dni.

Składniki
  • śmietanka kremówka 30% lub 36% (400 ml.)
  • serek mascarpone (250 g)
  • cukier puder (3 łyżki)
  • masło orzechowe (150 g)
Składniki