Krem korzenny

Krem korzenny
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Krem o smaku ciasteczek korzennych jest nie tylko smacznym smarowidlem do pieczywa, nadaje sie równiez do ciast, tortów, deserów, nalesników a nawet salatek. Opcjonalnie mozna tez dodac do niego bakalie albo mielone orzechy. Niezastapiony szczególnie w okresie swiatecznym.

Składniki

  • Skladniki na 2 sloiki po 200 ml:
  • 150 g herbatników korzennych
  • 100 ml słodkiego skondensowanego mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 90 g białej czekolady
  • 40 g miękkiego masła
  • cukier lub koncentrat waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta zmielonych goździków

Przygotowanie

  1. Zmielic bardzo drobno herbatniki.

  2. Podgrzac skondensowane mleko z maslem, pokruszona czekolada, cukrem, miodem i wanilia do momentu, az maslo calkiem sie roztopi.
    Dodac przyprawy i mielone herbatniki i wszystko dokladnie wymieszac.

  3. Szybko przelac do sloików, ostudzic bez przykrywki i przechowywac szczelnie zamkniete w lodówce.
    Wyjmowac z lodówki 10 minut przed uzyciem, aby masa zmiekla.
    W ozdobnych sloiczkach doskonale nadaje sie na prezenty.

Komentarze do przepisu (12)

Docherro 10 grudnia 2018
Świetny pomysł do zrobienia, krem musi być pyszny:)
fafiatko 10 grudnia 2018
Bardzo ciekawy przepis!
babcitereskiciasta 10 grudnia 2018
Super krem z chęcią bym spróbowała.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Skladniki na 2 sloiki po 200 ml:
  • 150 g herbatników korzennych
  • 100 ml słodkiego skondensowanego mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 90 g białej czekolady
  • 40 g miękkiego masła
  • cukier lub koncentrat waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta zmielonych goździków
Składniki