Krem czekoladowy do tortów

Krem czekoladowy do tortów
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sylvier
Pyszny krem do tortów. Łatwy do zrobienia.

Składniki

  • całe jajka, 2
  • szklanki cukru, 3/4
  • masło bez oleju, kostka
  • sól, szczypta
  • spiritus albo wódka, 25 ml
  • cukier waniliowy, 1
  • czekolada deserowa, tabliczka

Przygotowanie

  1. Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.

Komentarze do przepisu (13)

PIORUNKA77 01 marca 2009
krem tak zrobiny jest zbyt tłusty
betaww 18 marca 2009
PIORUNKO TRUDNO ZROBIĆ DOBRY KREM NA WODZIE NIE MUSISZ OD RAZU ZJEŚĆ CAŁEGO.
Mateusz15 16 sierpnia 2009
Hmmm. Myślę, że się uda. Pozdrawiam!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • całe jajka, 2
  • szklanki cukru, 3/4
  • masło bez oleju, kostka
  • sól, szczypta
  • spiritus albo wódka, 25 ml
  • cukier waniliowy, 1
  • czekolada deserowa, tabliczka
Składniki