Krem czekoladowy

Krem czekoladowy
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Dzisiaj dla Was przepyszny i lekki krem czekoladowy, który idealnie sprawdzi się jako deser w pucharkach lub do ozdoby babeczek czy muffinek. Krem jest bardzo czekoladowy i bardzo syty - nie każdy da radę zjeść dużą porcję ;-)

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 60 ml mleka
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli wolicie)
  • 3 jajka

Przygotowanie

  1. Czekoladę i mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady - uważamy żeby czekolada się nie przypaliła. Odstawiamy do ostudzenia.
    Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy do masy schłodzoną czekoladę i razem miksujemy.
    Śmietankę ubijamy na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do kremu czekoladowego.
    Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli), pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru.
    Białka delikatnie łączymy z kremem czekoladowym. Przekładamy do pucharków, dowolnie dekorujemy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

    Krem idealnie będzie się komponował z orzechami i bakaliami, można go też podać z owocowym musem (u mnie zblendowane brzoskwinie z puszki razem z syropem)

Składniki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 60 ml mleka
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli wolicie)
  • 3 jajka
Składniki