Krem czekoladowy

Krem czekoladowy
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: adrijah
następnym razem zrobię odrobinę słodszy

Składniki

  • gorzkiej czekolady, 2 tabliczki
  • kremówki, 20 dag
  • jajka, 2
  • cukru, 4 czubate łyżki
  • Brandy, 1 łyżka
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie

  1. Kremówkę wstawić do lodówki. Połamaną czekoladę rozpuścić w misce wstawionej do garnka z gotującą się wodą. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Kremówkę, gdy już będzie całkiem zimna, ubić na sztywno. Jajka umyć w gorącej wodzie i osuszyć ściereczką. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z bitą śmietaną (1-2 łyżki odłożyć), alkoholem i pianą z białek. Gotowy krem rozłożyć do pucharków i wstawić do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekorować każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.

Komentarze do przepisu (4)

adrijah 21 maja 2008
po czekoladzie? chyba odwrotnie
goonieemalpee 05 lipca 2008
Ja ktoregos razu dodalam 1 tabliczke gorzkiej i 1 mlecznej czekolady i wyszlo rownie pysne, co wg. tego przepisu!
POMPOLINA 13 czerwca 2013
oj ale to musi być pyszne. Na pewno zrobię moim domownikom:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • gorzkiej czekolady, 2 tabliczki
  • kremówki, 20 dag
  • jajka, 2
  • cukru, 4 czubate łyżki
  • Brandy, 1 łyżka
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
Składniki