Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krem champagne z winogronami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 511
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13478
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 511
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13478
Składniki
Umyj winogrona. Kilka odłóż do dekoracji, a resztę poprzekrawaj na połowy i wyjmij pestki. Orzechy włoskie wyłuskaj. Kilka połówek orzechów odłóż, a resztę grubo posiekaj. Połówki winogron oraz posiekane orzechy porozkładaj do pucharków.
Płatki żelatyny włóż do zimnej wody, aby napęczniały, a następnie odsącz je. Rozgrzej w rondelku ok. 50 ml wody i rozpuść żelatynę.
Ubij pianę z żółtek i cukru. Wymieszaj z białym winem musującym i sokiem z jednej cytryny. Stale mieszając dodawaj krem z żółtek i odstaw rondelek.
Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do kremu. Wlej do pucharków i wstaw w chłodne miejsce do stężenia. Winogrona do dekoracji obtocz w cukrze i udekoruj nimi krem w pucharkach. Na górę połóż orzechy włoskie i listki mięty.Źródło: Tele Tydzień