Kręcone drożdżówki

Kręcone drożdżówki
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Puszyste ciasto drożdżowe, nadziewane bułeczki masą twarogową, które zawładną sercem każdego, kto ich spróbuje. Idealne na deser, drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Spróbuj a przekonasz się sam.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 220 g mleka
  • 80 g masła
  • 40 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • Składniki na farsz:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 50 g śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • Składniki na lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 25 g wody
  • Składniki dodatkowe:
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. 1. Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy jedną dwie łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i 5 łyżek mleka lekko podgrzanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajko, na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. 3. W tym czasie, co ciasto rośnie, robimy masę. Mielimy twaróg maszynką do mielenia, następnie miksujemy mikserem razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Masę odstawiamy na bok.
    4. Wracamy do wyrośniętego ciasta, wykładam na blat oprószony mąką i wałkujemy podłużny prostokąt 40 cm x 60 cm

  3. 5. Na ciasto wykładamy masę twarogową i rozprowadzamy po powierzchni ciasta zostawiając pięciocentymetrowe marginesy po bokach.
    6. Ciasto zwijamy brzegami w górę tak żeby nachodziły na siebie i sklejamy.

  4. 7. Następnie wałek z ciasta odwracam klejoną częściom do dołu i kroimy na dziesięć części.

  5. 8. Każdy pas ciasta skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem i pieczemy 20 minut 180 ° C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzimy.
    9. Wodę gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy aż powstanie gęsta konsystencja.
    10. Lukrem polewamy drożdżówki.

  6. 11. Gotowe,
    12. Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

smacznie_na_talerzu 18 października
Pycha:-)robiłam w weekend, ale coś poszło nie tak :‑X
AnetaJR 18 października
Apetyczne!
Nevermore 18 października
Teraz to dwie takie bym wciągnął, jak odkurzacz ;) Pyszne ciacha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 220 g mleka
  • 80 g masła
  • 40 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • Składniki na farsz:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 50 g śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • Składniki na lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 25 g wody
  • Składniki dodatkowe:
  • 1 jajko
Składniki