Kręciołki budyniowe

Kręciołki budyniowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Przedstawiam kolejną propozycję na budyniowe ciasteczka. Tym razem śmietankowo - czekoladowe kręciołki. Proste i szybkie w przygotowaniu :)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 14 łyżek cukru

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

    Następnie przygotowujemy dwie miski i wszystkie składniki dzielimy na pół:

    Do każdej z mis dodajemy po 250 g mąki i 7 łyżek cukru. Do pierwszej dodajemy 1 łyżeczkę kakao i budyń czekoladowy, a do drugiej budyń śmietankowy.

  2. Dalej do każdej z mis dodajemy po 1 jajku, 50 ml mleka i 100 g rozpuszczonego masła. Zagniatamy ciasta.

    Z każdego kawałka ciasta (śmietankowego i czekoladowego) odcinamy po kawałku i formujemy dwa ruloniki.

  3. Ruloniki zakręcamy i łączymy na końcach. Uformowane kręciołki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 12 - 13 minut.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (19)

Konto usunięte 13 września 2014
super pomysł i fajnie wyglądają :-)
grazka950 13 września 2014
Uwielbiamy piec ciastka, a tu proszę - super zabawa z wnukami, zabieram i kciuka zostawiam :)))
Ewus71 13 września 2014
Super te kręciołki jakie udane i wyglądają cudnie .Na kręciołki przepisu jeszcze nie mam ale koniecznie muszę... Czytaj całość »
Super te kręciołki jakie udane i wyglądają cudnie .Na kręciołki przepisu jeszcze nie mam ale koniecznie muszę wypróbować .Ech ty to masz pomysłu gratuluje . Pychotki ..Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 14 łyżek cukru
Składniki