Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krajanka orzechowa"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski włóż miękki tłuszcz, utrzyj mikserem na biały puch. Wciąż ucierając wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy. Następnie wbij jajka, miksuj 3-5 min. Na koniec stopniowo dosypuj mąkę z proszkiem i ucieraj, aż ciasta dokładnie się połączą.
Ciasto przełóż do miski, przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Ciasto rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz też odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim dno formy. Wierzch ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C.
Przygotuj masę. Do rondelka włóż masło, dodaj miód oraz cukier. Podgrzewaj mieszając, aż wszystkie się rozpuszczą. Wystudź. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Dodaj ją do wystudzonej masy karmelowej, wsyp orzechy, całość wymieszaj.
Masę przełóż na podpieczony spód. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 15-20 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 610 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie