Krajanka makowa

Krajanka makowa
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Łatwe do zrobienia;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Bialka oddzielamy od żółtek.Z białek ubijamy sztywną pianę.Miksując,dodajemy wymieszane cukier,mak,mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka.

  2. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.Studzimy.

  3. Przygotowujemy masę: mleko zagotowujemy z margaryną,cukrem i cukrami waniliowymi.Gotującą się masę zagęszczamy mlekiem wymieszanym z mąką pszenną i ziemniaczaną.Gorącą masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy.Od razu wykładamy herbatniki.

  4. Przygotowujemy polewę: podgrzewamy wszystkie składniki,aż się rozpuszcząi połączą.Zdobimy ciasto i odstawiamy,by ostygło.

Komentarze do przepisu (11)

sereberko80 01 stycznia 2011
ciekawy przepis :-) uwielbiam makowce, a takiego jeszcze nie próbowałam
irma 02 stycznia 2011
Znakomity pomysł!
aneta84 06 stycznia 2011
sprobowałam,masa nie wyszła,ale przełożyłam kremem budyniowym i było naprawdę bardzo dobre:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki