Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotlety z soczewicy"
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 22
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 61
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 299
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 22
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 61
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 299
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł
Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, paprykę czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę i czosnek, dodajemy paprykę, chwilę smażymy, na koniec wsypujemy soczewicę i mieszamy.
Wlewamy dwie szklanki wody, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica wchłonie wodę i zacznie się lekko rozpadać.
Do przestudzonej soczewicy dodajemy jajko i pokruszony biały ser, jeśli trzeba dosmaczamy pieprzem, solą, mieszamy, formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy np. z brokułami i majonezowym sosem z curry.Źródło: Rewia