Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kotlety z kaszy jaglanej"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 485
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 68
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 485
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 68
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Składniki
Kaszę kilkakrotnie opłucz za każdym razem zmieniając wodę. Włóż do sita, sparz wrzątkiem. W garnku zagotuj 300 ml wody. Gdy zacznie wrzeć, lekko ją posól i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15-20 min, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wystudź.
Bułkę namocz w wodzie. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pieczarki starannie umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij cebu lę. Dodaj startą marchew, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki, smaż razem ok. 10 minut, często mieszając. Wystudź.
Do miski włóż kaszę, warzywa z patelni, dodaj odciśniętą z nadmiaru wody kajzerkę oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj na gładką masę (powinna być dosyć zwarta). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej i lekko spłaszcz.
Na patelni rozgrzej pozostały olej, włóż kotleciki. Smaż przez kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią. Podawaj z warzywami z wody lub ulubioną surówką.
50 minut Sztuka: 140 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie