Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kotlety ryżowe ze szpinakiem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 306
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 306
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Ryż ugotuj w litrze osolonej wrzącej wody. Po 20 minutach odlej i odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie letni, przełóż do miski i wymieszaj z jajkami.
Następnie dosyp bułkę tartą oraz dorzuć pokruszoną bryndzę i porwane listki bazylii. Dopraw masę solą, pieprzem oraz chili i wstaw do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przebierz szpinak. Oderwij łodyżki od listków i potnij je na mniejsze części. Zalej je wrzątkiem, odsącz, po czym podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Dodaj drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wsyp odrobinę gałki muszkatołowej startej na najmniejszych oczkach.
Do masy ryżowej dodaj przygotowany szpinak i całość wymieszaj. Uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
Danie podawaj np. z sałatką z pomidorów posypaną szczypiorkiem.Źródło: Kurier TV