Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki ziemniaczane"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4950
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2326
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4950
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2326
Składniki
Bób przebierz, op łucz. Zalej wodą i ugotuj do miękkości (możesz też użyć bobu mrożonego). Odcedź go i obierz z łupinek. Obrany bób zmiksuj na gładko z dodatkiem oliwy.
2 jajka ugotuj w osolonej wodzie na twardo. Wyjmij, ostudź, obierz z łupinek, drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i rozdrobnij. Dodaj do bobu razem z jajkami. Jeszcze chwilę miksuj razem. Gotową pastę przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Przestudź, obierz. Przepuść je przez maszynkę razem z białym serem. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj do masy ziemniaczanej.
Wbij pozostałe jajka. Wsyp mąkę oraz 2-3 łyżki posiekanych ziół. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie formuj w dłoniach płaskie kotleciki. Smaż je na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawaj z wysmażonym boczkiem i pastą z bobu.
Czas ok. 60 min; porcja – 320 kcal, cena 3 zł.
Gotowanie bobu
Młody bób najlepiej wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem kilku gałązek koperku i gotować około 15 minut.
Starsze ziarna potrzebują więcej czasu (ok. 30 minut). Pamiętaj też, że bób soli się dopiero po odcedzeniu.Źródło: Świat kobiety