Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki z kaszy jaglanej"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 158
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1240
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 158
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1240
Składniki
Kaszę kilkakrotnie opłucz, za każdym razem zmieniając wodę na czystą. Następnie przesyp ją do sita, sparz wrzącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, lekko ją posól i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 10-15 min.
Następnie garnek zdejmij z ognia, odstaw na ok. 20 min, by wchłonęła się cała woda i kasza stała się sypka.
Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Brokuły umyj, podziel na małe różyczki. Włóż je do sitka i zanurz na 1-2 min we wrzącej wodzie. Następnie schłodź je szybko w misce z lodowatą wodą. Mięso umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę. Mieszając zeszklij. Do miski włóż przestudzoną kaszę, dodaj brokuły, pokrojone w kostkę mięso, przestudzoną cebulę, jajko oraz pieprz kajeński.
Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, włóż kotleciki. Smaż na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubioną surówką.
60 minut. Sztuka: 180 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie