Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kotleciki warzywne z ryżem i mozarellą"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5447
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28010
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 104
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5447
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28010
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 104
Składniki
ok. 45 minut
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Osączyć. Warzywa umyć, oczyścić. Rzodkiewkę, marchew, seler i cukinię zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jeszcze gorącym ryżem. Odstawić do ostudzenia.
Ser zetrzeć na tarce lub rozkruszyć. Dodać do masy. Dodać sól i pieprz do smaku. Wbić jajko, dosypać tyle bułki tartej, żeby powstała dość zwarta, ale niezbyt twarda masa. Formować z niej kotleciki, spłaszczyć ręką, panierować w bułce.
Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać na gorąco, aby mozzarella nie zdążyła zastygnąć – ma się ciągnąć! Serwować z pomidorami i awokado.Źródło: Twoje Imperium