Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki ryżowe z pomidorami"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 89
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1720
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 33
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 89
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1720
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 33
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Składniki
Cebule posiekać, szczypior grubo pokroić, ser zetrzeć. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Połowę masła rozgrzać, zeszklić połowę cebuli, wsypać ryż i smażyć przez chwilę, zalać 1/2 litra osolonej wody, ugotować.
Do ostudzonego ryżu dodać bułkę tartą, jajka, połowę utartego sera, doprawić. Na pozostałym maśle zeszklić resztę cebuli i czosnek, dodać pomidory i dusić kilka minut, doprawić, dodać szczypior.
Z masy ryżowej formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nich kotleciki, posypać pozostawionym serem i zapiekać do zrumienienia sera.
ok. 65 minut
Do masy ryżowej na kotleciki warto dodać odsączoną kukurydzę oraz świeże zioła, np. oregano czy bazylię.Źródło: Twoje Imperium