Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotleciki cukiniowe z groszkiem i fetą"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 169
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 221
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 169
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 221
Składniki
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinię. Przełóż na sitko i rękami odciśnij wodę. Przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę, miętę, groszek, pokrojoną drobno cebulę, pieprz, skórkę z cytryny, jajka i zmielone orzechy. Całość dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej olej i usmaż jeden próbny kotlecik. Jeżeli rozpada się, możesz dodać łyżkę mąki. Smaż placki na rozgrzanym oleju, aż będą złociste, 2-3 minuty z każdej strony. Wykładaj na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Nałóż na każdy placuszek łyżeczkę fety, ozdób według uznania: pomidorkami koktajlowymi lub kiełkami. Świetnie komponują się z nimi także posiekany szczypior i natka. Można też dodać jogurtowy dip (np. jogurt z czosnkiem lub bazylią).
czas przygotowania: 30 minut • 4 porcje • 300 kcal/porcja • koszt: 4 zł/porcjaŹródło: Olivia