Koszyczek wielkanocny

Przepis dnia 2012-04-05
Koszyczek wielkanocny
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: etiudka74
Zachwyt domowników i gości :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, wymieszać z solą. Zrobić dołek, wsypać do niego cukier, rozkruszone drożdże i zalać połową podgrzanego mleka (mleko ma być ciepłe, nie gorącym). Zawartość dołka zasypać lekko częścią mąki tak, żeby powstała gęsta śmietana. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Gdy rozczyn jest już wyrośnięty dodajemy jajko, olej, resztę mleka i wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby się bardzo kleiło, można dodać trochę mąki. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Do przygotowania koszyczka potrzebna będzie miska o średnicy ok. 20cm. Najlepsza będzie żaroodporna. Zewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową. Miskę odwracamy ‘do góry nogami’. Formujemy wałeczki a następnie układamy je na misce. Przeplatamy tak jak się plecie koszyczek z wikliny. Po uformowaniu całego koszyczka smarujemy go roztrzepanym jajkiem.

  2. Pieczemy w temperaturze 180°C do złotego koloru. U mnie 25 minut. Teraz formujemy trzy wałeczki z których zaplatamy warkocz. To będzie rączka do koszyka. Po zapleceniu układamy warkocz na misce odwróconej do góry dnem, przez środek, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w 180°C. Po ostygnięciu łączymy rączkę z koszykiem przy pomocy wykałaczek.

Komentarze do przepisu (21)

marysia11082 22 marca 2012
JAKI PIĘKNY, JUŻ GDZIEŚ TAKI WIDZIAŁAM ALE NIE ODWAŻYŁAM SIĘ UPIEC,MUSZĘ WYPROBOWAĆ WEDŁUG TWOJEGO PRZEPISU.
renka 22 marca 2012
Po prostu - ARCYDZIEŁO -)
iwona_s 22 marca 2012
na pierwszy rzut oka - prześliczny, ale potem ... te kwiatki - na co ? po co? - psują efekt. wywal je, a będzie... Czytaj całość »
na pierwszy rzut oka - prześliczny, ale potem ... te kwiatki - na co ? po co? - psują efekt. wywal je, a będzie super.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki