Koszyczek wielkanocny

Koszyczek wielkanocny
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wiola1100
koszyczek z ciasta drożdżowego , ozdoba wielkanocnego śniadania

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka ,odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i olejkiem ,dodać resztę mąki (zostawiając 2 łyżki),ciepłe mleko,wyrośnięte drożdże i sól,wyrobić na końcu dodawać powoli stopione masło i wyrabiać ,wyrobione ciasto przykryć ścireczką i dstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość pół cm.i pociąć na paski szerokości ok.pół cm,(powinno wyjść ok 22 pasków)dłonie opruszyć mąką połowę pasków ułożyć na opruszonej mąką stolnicy w odstepie pół cm .od siebie i przeplatać miedzy nimi pozostałe paski tworząc gęstą siatkę.Gotową siatkę przełożyć na miskę żaroodporną albo żelazną posmarowaną masłem i odwróconą do góry dnem,ciasto które będzie wystawać poza miskę odciąć nożem i ponownie zarobić ,zrobić z niego okrag ,który bedzie podstawą do koszyka i ucho (mnie ucho niestety pękło na pół bo zrobiłam za cienkie ale może komuś wyjdzie) jeśli zostanie ciasta to można upiec rogale.wszystkie elementy posmarowac rozbełtanym jajkiem i piec ok. 35 minut.Podstawę do koszyka i ucho mocujemy gestym lukrem.Miskę po upieczeniu powinno się wyciągnąć ale ja ją zostawiłam wtedy koszyczek jest stabilny i napewno się nie rozwali.

Komentarze do przepisu (18)

LenaMS 26 marca 2010
O kurczę! Można by powiedzieć.... Ale extra :o) Zdolna z Ciebie kobietka :)
Hanix1984 26 marca 2010
Ja mam tylko jedno słowo do powiedzenia: WOW!
Bardolka 26 marca 2010
Jest szał!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki