Kostka wiśniowa

Kostka wiśniowa
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ollka
Kostka wiśniowa

Składniki

  • Biszkopt: forma 22cmx 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao
  • Krem: 0,75 l śmietany, 2 fixy do śmietany, 3-4 łyżki cukru pudru, łyżka kakao
  • 0,75 kg wydrylowanych wiśni

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Przestudzony biszkopt orzrciąć na trzy blaty

  2. Biszkopt przekroić na trzy blaty
    Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem
    Podzielić na na trzy części do pierwszej części do dac kako i wymieszać, posmarować pierwszy blat, na kakaowej śmietanie ułożyć ok 30 dag wiśni, przykryć kolejnym biszkoptem pismarowac drugą częścią śmietany i ułożyć ok 30 dag wiśni przykryć ostatnim blatem. Ciasto udekorowac pozostałą śmietaną oraz wiśniami.

  3. Każdy blat można nasączyć np. wiśniówką.

Komentarze do przepisu (2)

slodkisentyment 04 lipca
Pycha :)
marianna1289 15 lipca
Ciekawy pomysł
Składniki
  • Biszkopt: forma 22cmx 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao
  • Krem: 0,75 l śmietany, 2 fixy do śmietany, 3-4 łyżki cukru pudru, łyżka kakao
  • 0,75 kg wydrylowanych wiśni
Składniki