Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto 3-Bit z kruchymi plackami i warstwą czekoladowych herbatników. Ciasto bardzo pyszne,wszyscy uwielbiają.
Szybka i prosta babka
Odsłon: 16
Szybka i prosta babka
Odsłon: 16
Składniki
Zmiksować masło z cukrem, dodając po jajku. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę i na niższych obrotach zmiksować. Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować, albo poukładać jak kruszonkę i wylepić na blaszkę,30x40. Blaszka dobrze jak jest wyłożona papierem do pieczenia i ma jeden bok otwarty, łatwiej ciasto zsunąć po upieczeniu.
Piec w 175 * ok. 15-20 min. Następne części upiec tak samo.Można upiec dzień wcześniej a nawet i dwa.
Jedno ciasto ułożyć do blaszki, zabezpieczonej wyżej papierem do pieczenia. masa krówkowa-Mleko wraz z cukrem i margaryną gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż do lekkiego zgęstnienia. Odstawić i żelatynę wymieszać z zimną wodą. Jak napęcznieje wkręcić do masy. Od czasu do czasu przemieszać. Letnie wyłożyć na ciasto w blaszce. Przykryć drugim plackiem ciasta.
masa budyniowa-Na mleku ugotować budynie. Odstawić i wmieszać masło.Ostudzić do letniego i wyłożyć na ciasto. Przykryć ostatnim plackiem.
czekoladowa bita śmietana-Czekoladę roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce, przynajmniej pół godziny. Można dzień wcześniej.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, ostudzić do letniego.Czekoladową śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem. Dodawać powoli żelatynę, ubić krótko i rozsmarować na placku.
Zaraz ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego. Całość schłodzić.