Kostka kokosowa

Kostka kokosowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
Pewnie każdy z Was zna to ciasto. Mi było dane robić je pierwszy raz w życiu... ba! Nawet dzień przed jego przygotowaniem pierwszy raz go jadłam! Zadziwiające, ale prawdziwe. Każdego kogo o nie pytałam kojarzył je z dzieciństwa. Ja pamiętam mazurka.... Kostki z tego przepisu wychodzą obłędnie aromatyczne i miękkie. W smaku przypominają mi ciastka z czekoladą, które można było kupić u nas w pobliskiej piekarni 15 lat temu :-) Na pewno powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz :-)

Składniki

  • 250g zimnego masła
  • 1 szkl śmietany 18%
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3/4 szkl cukru
  • 2,5szkl mąki pszennej
  • 3 jajka L
  • 2 żółtka L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • polewa:
  • 125g masła
  • 1 szkl śmietany 18%
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 czubate łyżki kakao
  • kokos

Przygotowanie

  1. Masło, śmietanę i cukier z cukrem waniliowy umieszczamy w rondelku i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy do ostygnięcia.

  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli, roztopione masło ze śmietaną i cukrem, aromat waniliowy, wbijamy jajka i żółtka. Całość mieszamy mikserem, ale tylko do momentu połączenia się składni

  3. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Ciasto pieczemy w 170*C przez ok 30 minut. Studzimy.

  4. Wystudzone ciasto kroimy w zgrabną kostkę. W rondelku mieszamy składniki na polewę i zagotowujemy. Przed obtaczaniem w niej ciasta można ją lekko wystudzić.

  5. Kawałki ciasta obtaczamy w polewie czekoladowej i w wiórkach kokosowych. Kostkę odkładamy do zastygnięcia.


    SMACZNEGO :-)

  6. zdj

  7. zdj

Komentarze do przepisu (1)

Futka 06 maja 2015
Urocze i niezwykle smaczne są te Twoje kosteczki! Pyszności :D
Składniki
  • 250g zimnego masła
  • 1 szkl śmietany 18%
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3/4 szkl cukru
  • 2,5szkl mąki pszennej
  • 3 jajka L
  • 2 żółtka L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • polewa:
  • 125g masła
  • 1 szkl śmietany 18%
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 czubate łyżki kakao
  • kokos
Składniki