Kostka kawosza

Kostka kawosza
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
To ciasto zasmakuje każdemu kto nie lubi przesadnie słodkich ciast. Dzięki kawie placek ten nabiera nie tylko ciekawego smaku, ale i balansuje słodycz. Idealne dla fanów kawy ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
  • Pianka:
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 łyżki kopiaste żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • Polewa czekoladowa:
  • 200 g czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

  1. Wymiary formy to 33×24 cm.

    Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw przygotowujemy napar z kawy. Ja przygotowałam go z 3 łyżeczek kawy. Pozostawiamy go do przestudzenia. Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Jajka mieszamy z jogurtem, olejem i cukrem do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy masę jajeczną do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy przestudzony napar z kawy (bez fusów) i dokładnie wszystko miksujemy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimne musimy je przekroić na dwie połówki, a jeśli zrobiła się nam „górka” na środku ciasta to musimy ją ściąć.

  2. Piankę przygotowujemy dopiero kiedy ciasto będzie zimne. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Kawę rozpuszczalną dodajemy do gorącego naparu z kawy parzonej (pozbawionego fusów) i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy kawa się wystudzi miksujemy ją z mleczkiem skondensowanym. W drugiej misce ubijamy śmietanę i kiedy ją dobrze ubijemy dodajemy do niej porcjami kawowy krem.

  3. Najlepiej dolny blat ciasta umieścić w formie do pieczenia, aby łatwiej nakładało się piankę. Na dolny blat wykładamy tężejącą piankę i przykrywamy ją górnym blatem ciasta. Pozostawiamy do stężenia.

  4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej masło i kremówkę. Dokładnie mieszamy i polewamy równomiernie ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia.
    Dodatkowo możemy udekorować je wiórkami czekoladowymi.
    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 31 lipca 2017
pyszne..kradnę przepis:)
PatiGotuje 01 sierpnia 2017
Dziękuję ;) i życzę smacznego :D
renka 01 sierpnia 2017
Na pewno bardzo smaczne,ale jest trochę roboty
Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
  • Pianka:
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 łyżki kopiaste żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • Polewa czekoladowa:
  • 200 g czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g śmietanki kremówki 30%
Składniki