Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Pyszne i bardzo popularne ciasto, przełożone kremem czekoladowym z dodatkiem bezików. Kostka hiszpańska to doskonały wypiek na przeróżne przyjęcia i spotkania w gronie bliskich. Jest to ciasto, które w moim przypadku było podane na przyjęciu rodzinnym. Zachwyt gości był ogromny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Do białek dodajemy pojedynczo po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Miksujemy do ich połączenia. Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut(do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
    Krem czekoladowy: Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz wystudzone czekolady. Do masy dodajemy kawę rozpuszczalną. Całość miksujemy na gładki krem. Dodajemy pokruszone beziki. Mieszamy.
    Nasączenie: Do ciepłej wody dodajemy likier kawowy. Mieszamy i studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką kawy i cukru pudru.
    Na wystudzony biszkopt smarujemy dżem wiśniowy, na dżemie smarujemy krem czekoladowy. Na warstwie kremu smarujemy bitą śmietanę. Dowolnie dekorujemy.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 25 lipca 2019
Super Ciacho:)
slodkisentyment 26 lipca 2019
Mniam :)
Składniki
Składniki