Kostka biszkoptowa - lamingtony

Kostka biszkoptowa - lamingtony
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Deser australijski w postaci delikatnego i puszystego ciasta biszkoptowego oblanego polewą czekoladową oraz obsypanego wiórkami kokosowymi

Składniki

  • BISZKOPT:
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • POLEWA:
  • Masło/margaryna 200 gram
  • Cukier 200 gram
  • Kakao 7 łyżek
  • Mleko 4 łyżki
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Całe jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tego wymieszaną ze sobą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy do powstania gładkiej i jednolitej masy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 30 minut (lub do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

  2. Wystudzony biszkopt kroimy w dowolnej wielkości kwadraty.

  3. POLEWA: W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, żeby się rozpuścił. Następnie wlewamy mleko oraz dodajemy kakao (cały czas mieszamy). Gotową polewę zestawiamy z ognia i delikatnie studzimy.

  4. Biszkoptowe kostki oblewamy z każdej strony dużą ilością polewy oraz obsypujemy je wiórkami kokosowymi. Następnie odkładamy na kratkę, aby polewa zastygła.

Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 05 września 2019
Zawsze mnie zadziwia, że to deser australijski, bo my jedliśmy to za czasów PRL :) Uwielbiam :)
izek 06 września 2019
Ja uwielbiam, gdy wsiąknie w nie duuuużoo polewy :)
slodkisentyment 06 września 2019
O taaaaak :) podpisuję się pod tym :)
Składniki
  • BISZKOPT:
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • POLEWA:
  • Masło/margaryna 200 gram
  • Cukier 200 gram
  • Kakao 7 łyżek
  • Mleko 4 łyżki
  • Wiórki kokosowe
Składniki