kostka alpejska

Przepis dnia 2020-12-27
kostka alpejska
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kasia882
Robiąc to ciasto od razu wiedziałam, że będzie przepyszne. Nie wiedziałam jednak, że będzie to taki HIT! W składzie jest wszystko, co uwielbiam: beza, kajmak i ajerkoniak. Ten ostatni na potrzeby tego ciasta przygotowałam sama. Ciasto jest obłędnie wilgotne, miękkie, słodkie i chrupiące dzięki bezikom otoczonych masą ajerkoniakową z masłem. Bezy również robiłam sama, ale spokojnie można użyć tych ze sklepu.

Składniki

  • Składniki na ajerkoniak: 5 żółtek, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1/2 szklanki mleka UHT, 1/2 szklanki spirytusu.
  • Składniki na biszkopt: 4 jaja, 100g cukru,
  • 35g ciemnego kakao, 90g mąki pszennej, Szczypta soli.
  • Nasączenie: 1 szklanka wrzątku, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka cukru, 50ml amaretto.
  • Krem kajakowym z ajerkoniakiem: 400g masy kajakowej z puszki, 350g masła,
  • 125ml ajerkoniaku, 300g bezików.
  • Ponadto: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 50g wiórek czekoladowych.

Przygotowanie

  1. Ajerkoniak: Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać mleko, a następnie spirytus. Odstawić w zimne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas należy potrząsnąć butelką.

    Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, ubijamy tak długo, aż będzie niewyczuwalny. Partiami dodajemy przesianą mękę wymieszaną z kakaem, mieszamy bardzo delikatnie rózgą kuchenną do połączenia składników. Bardzo ważnym etapem jest delikatne mieszanie masy jajecznej z mąką, ponieważ biszkopt rośnie wyłącznie dzięki ubitym jajom. Gotowe ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 40 minut w 170st C. Studzimy.

    Nasączenie: Kawę i cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Dodajemy amaretto. Całość mieszamy.

    Krem: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce kajmak, nie przerywając ubijania

    Śmietana: schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

    Wykonanie: Na dno formy wykładamy biszkopt, nasączamy go kawą. Na wierzch wykładamy krem kajmakowy z pokruszonymi bezami. Chłodzimy w lodówce przez 3 godziny. Po tym czasie wykładamy warstwę śmietankową, którą posypujemy tartą czekoladą. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 13 grudnia 2020
Pyszotka:)
Speed31 08 lutego
A do biszkoptu nie należy dodać żółtek?
Składniki
  • Składniki na ajerkoniak: 5 żółtek, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1/2 szklanki mleka UHT, 1/2 szklanki spirytusu.
  • Składniki na biszkopt: 4 jaja, 100g cukru,
  • 35g ciemnego kakao, 90g mąki pszennej, Szczypta soli.
  • Nasączenie: 1 szklanka wrzątku, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka cukru, 50ml amaretto.
  • Krem kajakowym z ajerkoniakiem: 400g masy kajakowej z puszki, 350g masła,
  • 125ml ajerkoniaku, 300g bezików.
  • Ponadto: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 50g wiórek czekoladowych.
Składniki