Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to wypiek, który cieszy się ogromną popularnością. I nie ma się co dziwić. Połączenie ciasta kakaowego i masy kajmakowej to zawsze duet doskonały. Kostka alpejska to wypiek przy którym trzeba się nieco napracować, ale zarazem jest wart swojego wysiłku.
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 189
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 189
Składniki
Ciasto: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dosypując cukier puder. Do masy dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Krem kajmakowy: Pojedynczo obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy stopniowo kawę rozpuszczalną i przestudzone czekolady. Miksujemy. Do masy dodajemy pokruszone beziki. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Nasączenie: Ciepłą wodę łączymy z likierem. Mieszamy i studzimy. Bita śmietana: Śmietanę ubijam z cukrem. Wystudzone ciasto nasączam. Następnie układam masę kajmakową. Chłodzę około 30 minut. Następnie na masę szprycuję bitą śmietanę i posypuje kakao. Chłodzę dwie godziny, a najlepiej całą noc.
Zapraszam na mojego bloga!