Korzenny chlebek bananowy

Korzenny chlebek bananowy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Korzenny chlebek bananowy. Bez jajek, nabiału i glutenu !

Składniki

  • 60 g mąki gryczanej
  • 60 g mąki owsianej
  • 120 ml niesłodzonego mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżka malin(można pominąć)
  • Kilka suszonych śliwek/żurawiny/rodzynek/moreli
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Przygotowanie

  1. Siemię lniane zalewamy 2,5 łyżki ciepłej wody - zostawiamy do napęcznienia.

  2. W dużej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i sól.

  3. W drugiej mieszamy namoczone siemię lniane, rozgniecionego banana, jogurt i ewentualnie miód (jeśli banan jest mało słodki).

  4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy bakalie i orzechy – delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Pieczemy ok. 45 min w 180 st. C (czas zależy od mocy piekarnika, po 30 min. Warto sprawdzić za pomocą patyczka czy chlebek się już upiekł)

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 20 grudnia 2017
Patrząc na zdjęcie aż się głodna zrobiłam :)
Nevermore 20 grudnia 2017
Ja też, choć po kolacji już nic nie zjem ... z małymi wyjątkami ;)
Maudie 20 grudnia 2017
:D ja po kolacji już nie robię małych wyjątków by nie skończyło się dużych ;D Teraz o tej porze tylko... Czytaj całość »
:D ja po kolacji już nie robię małych wyjątków by nie skończyło się dużych ;D Teraz o tej porze tylko relaks z herbatką ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 60 g mąki gryczanej
  • 60 g mąki owsianej
  • 120 ml niesłodzonego mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżka malin(można pominąć)
  • Kilka suszonych śliwek/żurawiny/rodzynek/moreli
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
Składniki