Korzenne witrażyki

Korzenne witrażyki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Rena1
Ciasto na pierniczki jest łatwe i szybkie do przygotowania. Ciasteczka można wycinać foremkami o różnych wzorach.

Składniki

  • Ciasto
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 12 dag miodu
  • 8 dag masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • Dodatkowo
  • 25-30 dag kolorowych landrynek
  • posypki świąteczne
  • lukier

Przygotowanie

  1. Miód podgrzać, dodać masło, mieszać aż się rozpuści.

  2. Wsypać przyprawę do pierników, wymieszać, ostudzić.

  3. Następnie dodać sodę oczyszczoną i śmietanę.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, stopniowo dodając miód ze śmietaną zagnieść gładkie ciasto.

  4. Przygotować foremki różnej wielkości. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Najpierw wykrawać ciasteczka większą foremką, następnie mniejszą. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Landrynki każdy kolor oddzielnie rozbić w moździerzu.

    W wycięte otworki ciasteczek wsypać cukier landrynkowy. Blaszkę z pierniczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 10 minut.

    Zimne ciasteczka dowolnie udekorować.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 26 stycznia 2018
Zarąbista rzecz :D
Fajna sprawa, te ciacha się świecą na pierwszej focie, super, chruper xD
Maudie 27 stycznia 2018
Śliczne:)
Składniki
  • Ciasto
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 12 dag miodu
  • 8 dag masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • Dodatkowo
  • 25-30 dag kolorowych landrynek
  • posypki świąteczne
  • lukier
Składniki