Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Korzenne śledziki"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 175
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 175
Składniki
Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na 2 godz. Zagotuj 3/4 szkl. wody z octem i przyprawami: imbirem, kolendrą, listkami, zielem, pieprzem, goździkami i cynamonem. Po 2 min zdejmij z ognia i ostudź zalewę. Śledzie osącz i pokrój na kawałki.
Cebule obierz i pokrój w talarki. Zeszklij ją na 1 łyżce oleju. Śliwki pokrój na połówki, a ogórki na niezbyt grube cząstki.
W słoiku ułóż warstwami śledzie, śliwki i cebulę, do wyczerpania składników. Na wierzchu ułóż ogórki. Zalej zimną zalewą i odstaw przynajmniej na 12 godzin.
Odcedź wodę i zalej śledzie olejem. Odstaw na kolejne kilka godzin. Podawaj wymieszane, posypane natką pietruszki, najlepiej z kromkami ciemnego pieczywa.Źródło: Naj