Korzenne ciasteczka z dżemem

Korzenne ciasteczka z dżemem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Z podanych składników wychodzi ok. 30 sztuk. Ciasteczka są pyszne i rozpływają się w ustach. Polecam.

Składniki

  • 250 g. mąki pszennej
  • 50 g. skrobi ziemniaczanej
  • 200 g. masła
  • 60 g. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • płaska łyżka przyprawy do piernika
  • płaska łyżka mielonych goździków
  • domowy dżem truskawkowy

Przygotowanie

  1. Masło przełożyć do miski i umieścić w mikrofalówce. Ustawić tak, aby zmiękło, a nawet lekko się roztopiło. Następnie przestudzić i dosypać cukry. Miksować dodając po jednym żółtku. Suche składniki razem z przyprawami wymieszać i stopniowo dodawać do masy. Do pewnego momentu mieszamy mikserem. Następnie mieszanka robi się krucha i przechodzimy do ręcznego mieszania.
    Z masy formujemy kuleczki. Układamy je na blaszce i w środku robimy dołek. Można w tym celu użyć drewnianego trzonka od skrobaczki do warzyw.


  2. Ciasteczka piec w 180* ok. 15 minut lub do lekkiego zarumienienia.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

ewka16 02 grudnia 2019
troszkę zapachniało świętami
Docherro 02 grudnia 2019
Pychotki:)
SprytnaChochla 03 grudnia 2019
Smakowicie wyglądają
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g. mąki pszennej
  • 50 g. skrobi ziemniaczanej
  • 200 g. masła
  • 60 g. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • płaska łyżka przyprawy do piernika
  • płaska łyżka mielonych goździków
  • domowy dżem truskawkowy
Składniki