Korzenne ciasteczka miodowe

Korzenne ciasteczka miodowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
Ciasteczka pachnące świętami :-) bardzo dobrze utrzymują kształt odciśnięty foremkami, dzięki dodatkowi miodu lekko twardnieją.

Składniki

  • mąka pszenna 50 dag
  • cukier 20 dag
  • jajko 2
  • masło miękkie 25 dag
  • miód płynny 4 łyżki
  • przyprawa korzenna 2 płaskie łyżki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, Dodać jajka i zmiksować. Dodać miód i przyprawę korzenną oraz stopniowo mąkę i ucierać. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć i schłodzić w lodówce ok. 1,5 godz. Następnie partiami wałkować na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką i wycinać ciasteczka. Gotowe ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

  2. i piec ok. 10 min. w temp. 190 stopni. Uważać aby się za mocno nie przyrumieniły, bo będą zbyt twarde. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 26 listopada 2017
Cudne <3 Pysznie korzenne <3 Już czuję ich aromat <3
sereberko80 26 listopada 2017
dokładnie, w mieszkaniu jeszcze 3 dni pachnialo po ich upieczeniu :-D tylko choinki brakowało :-)
Nevermore 26 listopada 2017
Kurcze, już czuję zapach Świąt i choć trochę na bakier jesteśmy z tym tematem ;), to takie wypieki zawsze... Czytaj całość »
Kurcze, już czuję zapach Świąt i choć trochę na bakier jesteśmy z tym tematem ;), to takie wypieki zawsze cieszą i smakują :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 50 dag
  • cukier 20 dag
  • jajko 2
  • masło miękkie 25 dag
  • miód płynny 4 łyżki
  • przyprawa korzenna 2 płaskie łyżki
Składniki