Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Koreczki śledziowe z orzechami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1179
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1179
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Składniki
80 minut • Porcja 100 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis dla 4 osób
Śledzie zalej w misce zimną wodą – nie mocz ich za długo, bo staną się zbyt miękkie. Powinny pozostać tylko lekko słone.
Buraki cienko obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Do buraków dodaj brązowy cukier, chrzan, wódkę, sok wyciśnięty z jednej cytryny i otartą z niej skórkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Odsączone śledzie rozłóż na półmisku jeden obok drugiego i obłóż je równomiernie buraczaną mieszanką. Odstaw na dwie godziny w chłodne miejsce.
Obierz orzechy, nie krój ich. Ze śledzi delikatnie zetrzyj mieszankę buraczaną. Na każdy filet wyłóż po dwa orzechy, zwiń i zepnij wykałaczką.
Z kromek pieczywa wytnij szklanką kółka, zrumień je na suchej patelni. Podawaj fileciki na grzankach z ósemkami cytryny i koperkiem, oprószone czarnym pieprzem.Źródło: Kobieta i życie