Kontrowersyjne ciasto cytrynowe

Kontrowersyjne ciasto cytrynowe
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Ciasto inne niż wszystkie. Niby kruche niby biszkopt a jednak nie do końca. O co w nim chodzi? Sprawdźcie sami!

Składniki

  • Spód:
  • 225 g mąki pszennej
  • 225 g masła
  • 65 g cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego Wodzisław
  • Masa cytrynowa:
  • 6 jajek
  • 300 g cukru ( u mnie 250 - i tak było bardzo słodkie)
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżka mąki
  • opakowanie kisielu cytrynowego Wodzisław

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim foremkę (nieduża u mnie wymiary mniej więcej kartki a4), dobrze aby była wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez kwadrans.

  2. Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy do nich stopniowo cukier i miksujemy a następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok. Do masy dodajemy przesianą mąkę i kisiel a następnie cytrynę i dokładnie mieszamy. Krem wykładamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut.

Składniki
  • Spód:
  • 225 g mąki pszennej
  • 225 g masła
  • 65 g cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego Wodzisław
  • Masa cytrynowa:
  • 6 jajek
  • 300 g cukru ( u mnie 250 - i tak było bardzo słodkie)
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżka mąki
  • opakowanie kisielu cytrynowego Wodzisław
Składniki