Kolorowy biszkopt

Kolorowy biszkopt
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Niebo w gębie warto ten przepis wypróbować.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • Mąka tortowa 1 szklanka
  • Budyń 1 łyżka
  • Jajo kurze 4 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Ocet 1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy
  • Składniki na masę:
  • śmietana kwaśna 400ml
  • galaretka kolorowa 4 opakowania
  • Cukier 1/2 szklanki
  • aromat pomarańczowy 1 szt.
  • Żelatyna 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Wykonanie masy:
    Galaretki (kolorowe) rozpuścić każdą z osobna w jednej szklance gorącej przegotowanej wody, ostudzić i pokroić w kostkę.

  2. Śmietanę połączyć z cukrem i i mieszać łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i letnią wlać do śmietany. Wymieszać, dodać aromat, wrzucić pokrojone w kostkę kolorowe galaretki.

  3. Od razu nałożyć na pokrojony biszkopt.

  4. Przycisnąć drugą połową biszkoptu i odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.

  5. Wykonanie ciasta biszkoptowego:
    Utrzeć żółtka z proszkiem do pieczenia, a białka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z utartymi żółtkami. Następnie dodać mąkę, budyń, ocet i dokładnie wymieszać. Całość wylać na przygotowaną blachę i upiec w temperaturze 170 stopni około ½ godziny. Po ostudzeniu przekroić biszkopt i przełożyć kolorową masą.

Składniki
  • Składniki na biszkopt:
  • Mąka tortowa 1 szklanka
  • Budyń 1 łyżka
  • Jajo kurze 4 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Ocet 1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy
  • Składniki na masę:
  • śmietana kwaśna 400ml
  • galaretka kolorowa 4 opakowania
  • Cukier 1/2 szklanki
  • aromat pomarańczowy 1 szt.
  • Żelatyna 2 łyżki
Składniki