Kolorowe ciasto jak mazurek :D

Kolorowe ciasto jak mazurek :D
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Tangerinka
Najprostsze ciasto na świecie:) Makaronikowe - alternatywa mazurka;)

Składniki

  • Ilości - zależnie od wielkości blachy na tartę
  • surowe białka jajek (4), cukier (1/2-1 szkl)
  • wiórki kokosowe (1,5 szkl), ulubione orzechy i bakalie
  • mango (3-4 - w zależności jak duże i czy dojrzałe!)
  • serek mascarpone (1-1,5 opakowania 500g)
  • dowolne owoce (pokrojone), sok z limonki 1/2 lyzeczki

Przygotowanie

  1. Dobrze wymieszać białka z cukrem, dodać wiórki, posiekane orzechy. Wstawić do piekarnika 140 st.C (130 st.C termoobieg) na jakies 20 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. W międzyczasie zmiksować na krem obrany miąższ mango, mascarpone i sok z limonki. Wyłożyc go na ostudzone ciasto. Na wierzchu ułożyć kompozycję z dowolnych owoców.

  2. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego:)

Komentarze do przepisu (5)

pirogronianka 01 maja 2009
mm lubie mango, musi byc ok, tylko na tym zdjęciu, zniechęca mnei to szare coś w czarne kropki!! aua!! ... Czytaj całość »
mm lubie mango, musi byc ok, tylko na tym zdjęciu, zniechęca mnei to szare coś w czarne kropki!! aua!! ;(
Wystraszylam sie :)
ale wiem, czymkolwiek to jest - nie musze dodawac :) ogolnie fajne przepisy :) pozdrawiam :)
pirogronianka 01 maja 2009
a, i mam pytanko, skąd w nazwie "makaronikowe" ? :)
Tangerinka 05 maja 2009
pirogronianko : nie mam pojęcia skąd ta nazwa :) tak się po prostu nazywa ciasto, w którym podstawą są białka... Czytaj całość »
pirogronianko : nie mam pojęcia skąd ta nazwa :) tak się po prostu nazywa ciasto, w którym podstawą są białka jajek i orzechy.
Jest włoskie ciasto macaroni, zwane pastira, do którego daje się drobny makaron wermiszel. Ale polskie makaronikowe nie ma z nim nic wspólnego ;)
A to białe w kropki to egzotyczny owoc, który praktycznie nie ma smaku, a ciekawie wygląda jako ozdoba. Kupiłam go w Tesco, żeby sprawdzić co to ;) i użyłam :)
Pozdrawiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ilości - zależnie od wielkości blachy na tartę
  • surowe białka jajek (4), cukier (1/2-1 szkl)
  • wiórki kokosowe (1,5 szkl), ulubione orzechy i bakalie
  • mango (3-4 - w zależności jak duże i czy dojrzałe!)
  • serek mascarpone (1-1,5 opakowania 500g)
  • dowolne owoce (pokrojone), sok z limonki 1/2 lyzeczki
Składniki