Kolorowa łąka

Kolorowa łąka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Delikatne ,aromatyczne,smaczne ciasto ,proste w przygotowaniu ,ładnie wygląda i dobrze smakuje.

Składniki

  • Jajka kurze 5 szt
  • Cukier kryształ 20 dag
  • Mąka tortowa 20 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Szpinak mrożony 4 kulki
  • Serek homogenizowany 140 g 3 szt
  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym 1 szt
  • Galaretka o smaku agrestowym 1 szt
  • Galaretka o smaku czarnej porzeczki 1 szt
  • Galaretka o smaku wiśniowym 1 szt
  • Jabłka smażone z pigwą 1 słoiczek 410g
  • Wiórka kokosowe do posypania

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić ,zblendować .Jajka ,żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Żółtka ubić .Wszystkie składniki ze sobą wymieszać na końcu dodając szpinak.Blaszkę 35x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto .Piekarnik rozgrzać do 180 stopni,wstawić ciasto i piec 20 min. lub do suchego patyczka.

  2. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na połowę i posmarować dżemem,który przygotowałam sama.

  3. Przygotować 3 miseczki ,do każdej wsypać kolejno galaretkę brzoskwiniową, agrestową oraz z czarnej porzeczki.Do każdej wlać po 1 szklance gorącej gotowanej wody i rozmieszać.Gdy zaczną krzepnąć kolejno mieszać z serkami homogenizowanymi i układać kleksami na cieście.Na początek brzoskwiniową , następnie z czarnej porzeczki.

  4. Na końcu kleksy z agrestową galaretką.

  5. Przykryć drugą połową ciasta.

  6. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 11/2 szklanki gorącej gotowanej wody,gdy zacznie krzepnąć wylać na ciasto ,posypać wiórkami kokosowymi.Schłodzić 2 godz.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 08 grudnia 2019
Jakie piękne! :)
marianna1289 08 grudnia 2019
Dziękuję
Składniki
  • Jajka kurze 5 szt
  • Cukier kryształ 20 dag
  • Mąka tortowa 20 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Szpinak mrożony 4 kulki
  • Serek homogenizowany 140 g 3 szt
  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym 1 szt
  • Galaretka o smaku agrestowym 1 szt
  • Galaretka o smaku czarnej porzeczki 1 szt
  • Galaretka o smaku wiśniowym 1 szt
  • Jabłka smażone z pigwą 1 słoiczek 410g
  • Wiórka kokosowe do posypania
Składniki