Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kolorowa i chrupiąca sałatka z papryki"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27470
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27470
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Składniki
czas ok. 20 min; porcja – 170 kcal, cena 2,80 zł
Mieszankę sałat opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej suszarce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na kawałki.
Czerwoną fasolkę osącz na sicie, przelej zimną wodą. Pozostaw do ocieknięcia. Strąki papryk umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ paprykowy pokrój w cienkie krążki lub w paseczki.
Odcedź na sicie małe kolby marynowanej kukurydzy, przekrój je na połówki. Cebulę obierz, poszatkuj. Ułóż na sicie, przelej wrzątkiem, by straciła ostry smak, a potem zimną wodą.
Na sos wymieszaj olej z sokiem cytryny. Dopraw go do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W dużej misie (lub czterech małych salaterkach) ułóż liście sałat. Porozkładaj dekoracyjnie papryki, kukurydzę i fasolę. Dodaj cebulę. Gotową sałatkę polej sosem.
Tanią o tej porze roku paprykę możesz zamrozić. Umyj ją, osusz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Po rozmrożeniu używaj do sosów, zup, leczo i gulaszów.Źródło: Świat kobiety