Kolorowa babka

Kolorowa babka
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Paninadeser
Puszysta i pyszna babka w 3 smakach.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 opakowania różowego kisielu
  • 1,5 łyżki suchego maku
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

  1. Ubijamy białka na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy stopniowo do masy na przemian z wodą. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na 3 części.


    Do pierwszej miseczki dodajemy mak, drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Formę na babkę o średnicy 23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masy wylewamy na zmianę. aż do wyczerpania. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach C ok. 50 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Dowolnie dekorujemy. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (10)

SlodkoSlodka83 19 lutego 2019
Super babeczka :-)
Nevermore 19 lutego 2019
Zapachniało wiosną dzięki tym śnieżyczkom, u nas też już kwitną :)
Odnośnie babki, to znów fajny przepis... Czytaj całość »
Zapachniało wiosną dzięki tym śnieżyczkom, u nas też już kwitną :)
Odnośnie babki, to znów fajny przepis dla nas, bo nie będzie od razu robić tortów z Bake Off hehehe. Pysznie się zapowiada :)
Maudie 19 lutego 2019
Fajna babeczka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 opakowania różowego kisielu
  • 1,5 łyżki suchego maku
  • 1 łyżka kakao
Składniki