Kołoczki Babci Anieli

Przepis dnia 2012-11-21
Kołoczki Babci Anieli
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Wspaniałe ciasteczka, smak dzieciństwa.. Polecam na szare, sobotnie popołudnie:) Ich jedyną wadą jest to, że szybko znikają ze stołu!

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru i mlekiem. Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem, dodać jajko, rozczyn z drożdży i śmietanę, następnie wyrobić szybko ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki na godzinę, może być na całą noc.

  2. Ciasto wałkować na grubość ok. 1 cm, wycinać kwadraty, napełniać marmoladą, masą makową (jak do makowca) lub masą serową (40dkg białego sera wymieszać z jajkiem i proszkiem budyniowym).

  3. Sklejać przeciwległe rogi tworząc takie "półkoperty". Jeśli rogi nie chcą się skleić można im pomóc smarując je mlekiem.

  4. Piec kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180o. Po wystygnięciu dekorować lukrem zrobionym z cukru pudru i wody lub soku z cytryny:)

Komentarze do przepisu (2)

wytrawny 21 listopada 2012
Wygladaja niesamowicie apetycznie:) Mniammi!
Kocurekwkuchni 21 listopada 2012
Dziękuję. A są naprawdę pyszne!:) Polecam.
Składniki
Składniki